Nordicbet

Nordicbet kan sägas vara ett ungt spelbolag vars verksamhet startade 2003 specifikt för att erbjuda spel på nordisk sport, en nisch bland spelbolagen som dittills inte hade fått så mycket uppmärksamhet men som säkerligen välkomnades av de nordiska spelarna.

Idén med Nordicbet

När spel på olika sporter ökade mer och mer upptäckte man efter ett tag att det var mest de stora internationella ligorna som det erbjöds spel på. Det var spel på fotboll, hockey och basket i nordamerikanska, europeiska och andra stora internationella ligor, vilket naturligtvis var av intresse för sportintresserade nordiska spelare, men Nordicbet insåg att det fanns en marknad för spel på de litet mindre nordiska och lokala ligorna. 2003 startades Nordicbet i Tromsö, Norge, med just lokal inriktning där syftet var att erbjuda spel på just nordisk sport, på de lokala ligorna i Norge, Sverige, Finland och Danmark. Spelen som erbjuds på sajten utvecklas ständigt och som en del i utvecklingen finns Nordicbet numera även i Tyskland, Österrike, Schweiz och Tjeckien. Utanför Norden är det internationella ligor som spelas mest på Nordicbet, möjligen med undantag för Tjeckien där det är några mer lokala matcher som ligger i topp. Vad som är populärast och vilka olika sorts sporter som erbjuds spel på är naturligtvis säsongsbetonat, men även en bit in i november månad är det på den svenska sajten fotboll som har överlägset flest antal matcher att spela på (9000) jämfört med hockey (1500) som ändå är tre gånger större än någon annan sport på sajten. Populärast på svenska Nordicbet i november 2015 verkar dock svensk hockey vara.

Bolagen bakom

Som ägare till Nordicbet står numera Betsson, ett från början brittiskt spelbolag vars utveckling startade 2001. Under 2002 fick Betsson licens för att bedriva spelverksamhet i London och spelsajten startade samma år. Under de följande åren utvecklas och växer Betsson genom att starta verksamhet på fler och fler språk och i fler och fler länder. Svenska Cherrybolagen börjar köpa upp delar av Betsson och så småningom äger de hela bolaget tillsammans med flera andra spelbolag och beslutar att dela upp koncernen i flera delar. 2006 byter Cherry namn till Betsson. Cherrybolagen startade som rouletteverksamhet på restauranger 1963 med bas i södra Sverige, men utvecklades snabbt och utökade verksamheten med spelautomater. Cherry var marknadsledande inom spelautomater de få år som det var tillåtet med så kallade enarmade banditer (spelautomater med vinstutdelning i kronor), men hela basen för deras verksamhet försvann när förbudet mot dessa kom 1978. Under ett antal år drev Cherry mest verksamhet med roulett och spelmaskiner i Östeuropa. Under 1990-talet gick det åter uppåt för Cherry och de förvärvade flera andra verksamheter. Cherry var ett av två stora bolag inom roulette, men började även att driva verksamhet med roulette och spelmaskiner ombord på passagerarfartyg i internationell sjöfart.

Nordicbet är i sig ett ungt spelbolag, men de bolag som står bakom sajten är bolag med mer än femtio års erfarenhet inom spelverksamhet och därmed är Nordicbet även ett företag med gedigen bakgrund och ett hjärta som klappar för Norden.